Kelâmbaz

Röportaj: Tarihi Sevdiren Hesap @tariharsivi

Tarih konusunda paylaşımlar yapan birçok sosyal medya hesabı var. Ama bazı hesaplar güzel paylaşımlarıyla şüphesiz daha çok dikkat çekiyor. Tarih Arşivi için tarihi konularda en başarılı sosyal medya hesabı derken hiç zorluk çekmiyoruz. Bilakis ulaştığı takipçi sayıları da hesabın başarısını kanıtlar nitelikte; Twitter’da 350 bin, Facebook’ta 72 bin Instagram’da 309 bin. Biz de bu başarılı hesabın sahibiyle hem @tariharsivi hem de tarih üzerine hoş bir sohbet gerçekleştirdik.

-Merhaba, öncelikle böyle güzel bir hizmeti bizlere sunduğunuz için teşekkür ederiz. Sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

Tarih bölümü mezunuyum. Tarihe olan ilgim orta okul yaşlarıma kadar iniyor. Şu an bir okulda tarih öğretmenliği yaparak mesleğimi icra etmekteyim. Öğrenme, hayat boyu devam eden bir süreç. Tarih ise bir derya, bu deryada dolaşıp her gün bir şey öğrenmekteyiz. Öğrendiklerimizin kalıcı olmasının yolu da paylaşmaktan, anlatmaktan geçiyor. Bunun için sosyal medya, günün şartlarında en uygun yer diyebilirim.

Tarih arşivi sayfası ne zaman açıldı? Hangi sosyal medya mecralarında yer alıyorsunuz? En iddialı olduğunuz mecra hangisi? 

Şu an Facebook, Twitter ve Instagram’da aktif olarak paylaşımlar yapmaktayız. İlk Facebook’la başladık ama en aktif olduğumuz mecra Twitter. İlk yayına başladığımız alan olan Facebook’ta 2011’de başladık. 2012 de ise Twitter hesabımızı kurduk.

 

-Websiteniz var mı, yoksa sadece sosyal medyada mı varsınız?

www.tariharsivi.org isminde bir web sitemiz var. Düzenli olarak burada da paylaşımlar yapmaktayız, ancak sosyal medyaya daha çok odaklanıyoruz.

-Hesabı tek başınıza mı yönetiyorsunuz yoksa yönetici bir ekip mi var? Eğer tek iseniz bu zor olmuyor mu?

Paylaşımları tek başıma yapmaktayım. Bazen zorlukları olsa da, ilgi alanım olan şeyler olduğu için bana çok da zor gelmiyor.

-Sayfayı açmaya neden ve nasıl karar verdiniz? Hesap ile ulaşmaya çalıştığınız nihai hedefiniz nedir? Bu sayfayı açmaya sizi ikna eden neydi?

Öncelikle iyi niyetlerle açtığımı söyleyebilirim. Niyet hayır akıbet hayır. Şanlı ve köklü bir mazimiz var. Bu şanlı tarihi doğru olarak anlatmak ve ecdadımızı tanıtmak her tarihçinin asli vazifesi olmalı.

Tarih çok farklı bir alan. Gerçekler değişmese de anlatana göre farklı bir hal almakta. Öncelikle tarihimizi doğru olarak, insanların ilgisini çekerek fazla bilgiye de boğmadan anlatmak gerekli. Günümüzde fazla uzun yazıların okunmadığı bir gerçek kısa ama vurucu cümleler insanların dikkatini çekiyor.

 

-İnsanlarda tarih şuuru sizce yeterli mi? Sizin hesabınızı takip eden kitlede ne görüyorsunuz?

İnsanımızda tarihe ilgi çok fazla. Çünkü şanlı bir tarihimiz var. Bunun herkes farkında ve öğrenmek istiyor. Bu yüzden de tarihle ilgili çekilen günümüzdeki diziler ve tartışma programları toplumun her kesiminin ilgisini çekiyor. Payitaht dizisini orta okul çağlarındaki öğrenciler dahi izliyor. Yeter ki tarihi doğru olarak ve ilgi çekici şekilde verebilelim.

-Türkiye’de tarih eğitimini yeterli buluyor musunuz?

Direkt olarak evet veya hayır cevabı vermek zor. Öğrencilerimiz ilk okuldan beri tarih dersi görüyorlar. Orta okulda ise epey yoğun bir şekilde tarih dersi verildiğini söyleyebiliriz. Ancak bizdeki tarih eğitimi anlayışını, kronolojik olarak bilmek ve neden – sonuç eksenli bilgi depolaması olarak özetleyebiliriz. Mesela 6.sınıfta okuyan bir öğrenci düşünün; tarihe, tarih öncesi ve sonrası devirlerle başlıyor. Ardından Anadolu’da yaşayan ilk uygarlıkları görüyor sonrasında Mezopotamya uygarlıklarını görüyor ve Türk tarihi başlıyor; Hunlar, Göktürkler ve Uygurlar, sonrasında İslam tarihi; Peygamber efendimizin hayatı Emevi ve Abbasiler, sonrasında Anadolu’nun Türkleşmesi ve Türk İslam tarihi; Karahanlılar, Gazneliler ve Selçuklular.. Bu 6.sınıf sosyal bilgiler dersinin sadece tarihle olan kısmı bir de bunun coğrafya kısmı var. Burada tarihe ilgisi olan öğrenci bir şekilde öğreniyor ama her öğrenci için bunu demek zor bu da öğrencinin tarihi ezberlenmesi gereken bir ders olarak görmesi ve uzaklaşmasına neden oluyor.

-Hesabı yönetirken karşılaştığınız ilginç olaylar oldu mu? Hesapta paylaşım yapmak üzere araştırma yaparken karşılaştığınız şaşırdığınız bilgiler oluyor mu?

Sosyal medya ve mail adreslerimize bir çok mesaj almaktayız. Öncelikle belki ismimizden kaynaklanıyor olabilir bizi resmî kuruluş olarak görenler oluyor bazı mizah türü paylaşımlarımıza bu yüzden tepki gösterenler bile oluyor. Bir çok tez ve ödevle ilgili bizden yardım isteyen, köydeki mezarlığındaki Osmanlıca yazılı mezar taşını okumamızı isteyenler gibi taleplerle sık sık karşılaşmaktayız. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz ama tabi ki bir yere kadar.

-Tarih meraklısı arkadaşlara tavsiye ettiğiniz kitaplar vs. var mı?

Tarih meraklısı denilince aklıma iki türlü insan geliyor. Birincisi tarihe akademik olarak ilgi gösterenler ikincisi de tarihe ilgi duyan ve kısa akıcı ve ilgi çekici bir şekilde öğrenmek isteyenler. İkinci grupta olanlar akademik kitaplar yerine hikaye tarzında tarih anlatan kitapları tercih etmeli. Günümüzde tarih sahasında bir çok kitap var. Üslup ve akıcılık burada kendini gösteriyor. Bir başvuru kaynağı olarak Yılmaz Öztuna’nın Osmanlı Devleti Tarihi kütüphanede olmalı, ilgi çekici ve detaylı bir çok bilgi bulunmakta. Ayrıca Osmanlı tarihi için Prof.Dr. Ahmet Şimşirgil’in Kayı serisi, Prof.Dr.Ekrem Buğra Ekinci’nin kitapları ve Talha Uğurluel’in kitapları başlangıç için tavsiye edilebilir.

-Hesabınızı ve paylaşımlarınızı taklit etmeye çalışanlar oluyor mu?

Hem de nasıl oluyor. İsmimize benzer bir çok hesap açıldı. Burada beğendiğim bir söz aklıma geliyor. “Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarılısınız.”

-Böyle ciddi bir sosyal medya hesabı açmak isteyen arkadaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Hesap açayım arada bir fırsat buldukça paylaşım yaparım düşüncesi varsa hiç açılmamalı çünkü bu sosyal medyanın ruhuna ters sürekli paylaşımlarla beslemeniz gerekiyor. Düzenli olarak belirli başlıklarla ve aralıklarla paylaşım yapmanız şart. Bir de yapacağınız paylaşımda araştırmadan piyasada dolaşan her şey paylaşılmamalı, özgünlük ve doğruluk olmazsa olmaz.

-Bize vakit ayırdığınız ve böyle güzel bir hesabı kurduğunuz için tekrar teşekkür ederiz. 

Tarih Arşivi, güncel olaylara dair insani perspektiften paylaşımlar da yapıyor.

Sitemizdeki Bazı Röportajlar

Röportaj: Sosyal Medyada Müslüman Âlimleri Anlatmak

Röportaj: Salih Uyan E-beveyn Olmak

Röportaj: Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci

Kelambaz

Kelambaz

Tarih • Kültür • Edebiyat • Fikir • Aktüalite

Yorum Yaz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Bizi Takip Et!